Srpski Oklop - forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Srpski Oklop - forum

Mesto za diskusiju o vojnoj tehnici, ratnoj istoriji i svim ostalim aspektima rata

PrijemPrijem  TražiTraži  Latest imagesLatest images  Registruj seRegistruj se  Pristupi  

Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Anton
Gun loader
Gun loader
Anton

Broj poruka : 85
Datum upisa : 06.11.2007

Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Empty
PočaljiNaslov: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeUto Jun 09, 2009 3:29 am

već dvije godine traju neslužbeni razgovori o 14 supergalebova g-4

Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova

Ako Hrvatska ne prihvati ponudu, velika je mogućnost da supergalebovi odlete u Srbiju

Moja je ideja da se u Zemuniku osnuje regionalni centar za obuku pilota. Zrakoplovi iz Podgorice bili bi idealni za to – kaže Blagoje Grahovac, savjetnik za obranu predsjednika parlamenta Crne Gore
piše DENIS KRNIĆ
Crna Gora već dvije godine neslužbeno nudi Hrvatskoj 17 zrakoplova G-4 supergaleb koji se nalaze u vojnoj zračnoj luci Golubovci kod Podgorice.

− Službene ponude, u formi dokumenta, nije bilo. Međutim, na neslužbenoj se razini, posebice u stručnim krugovima Crne Gore i Hrvatske, raspravljalo o tim zrakoplovima. Moja je ideja da se u zračnoj luci Zemunik osnuje regionalni centar za obuku pilota. Zrakoplovi s Golubovaca bili bi idealni za takav centar. Uvjeren sam da dio političkog vrha RH pozitivno gleda na tu ideju – kazao nam je umirovljeni zrakoplovni general Blagoje Grahovac, savjetnik za obranu predsjednika parlamenta Crne Gore.

Đetići neće avijaciju
− Riječ je o zrakoplovima koji su odlični za obuku i šteta da propadnu. Zadnji je remont prije rata obavio Zrakoplovno-remontni zavod (ZTZ) u Velikoj Gorici – kazao nam je Grahovac, utjecajni član crnogorske vojno-političke scene.

Bila bi to dobrosusjedska gesta kojom se Crna Gora rješava nepotrebnih zrakoplova, jer u budućem razvoju oružanih snaga neće imati zrakoplovno-borbenu komponentu.

S druge strane, Hrvatska bi dobila prijeko potrebne turbomlazne, jurišne letjelice koje bi, prema riječima nekolicine hrvatskih vojnih pilota, uz generalni remont nadzirale hrvatsko nebo sljedećih 20-ak godina, te poslužile za obuku pilota HRZ-a, kao i pilota iz regije. Dodajmo kako ideju osnivanja regionalnog pilotskog centra u Zemuniku podržavaju i neke članice NATO-a, a o čemu smo već i pisali.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, demantira postojanje crnogorske ponude.

− Ako bismo ponudu dobili, proslijedili bismo je Ministarstvu obrane na stručno razmatranje − dodao je Dragun.

Kako doznajemo od našeg izvora u zračnoj luci Golubovci, letjelice su uskladištene, u dobrom su stanju, od četiri “životna” remonta, koji su predviđeni za svaki zrakoplov, obavljen je tek prvi. Riječ je o zrakoplovu koji je uvršten među 10 najboljih školskih zrakoplova na svijetu.

Ako Hrvatska prihvati eskadrilu vrhunskih letjelica, remont može obaviti ZTZ u Velikoj Gorici, koji je u vrijeme bivše države obavljao te poslove. Ako, pak, Hrvatska odustane, odnosno ne prihvati dar, velika je mogućnost da eskadrila supergalebova završi u Srbiji, koja intenzivno radi na okrupnjavanju i obnovi svoga ratnog zrakoplovstva. Srbija je, kako doznajemo, čak izrazila volju da crnogorske zrakoplove otkupi. Mostarac
Supergaleb je projekt započet sredinom 70-ih godina u mostarskom zavodu “Soko” kao zamjena za G-2 galeb, kao novi tip mlažnjaka za naprednu i borbenu preobuku, sa sekundarnom ulogom jurišnika za pružanje bliske vatrene podrške. Za zrakoplovstvo Jugoslavije proizvedeno ih je oko 90.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/57541/Default.aspx
Nazad na vrh Ići dole
SS74
Administrator
SS74

Broj poruka : 559
Datum upisa : 01.02.2007

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeUto Jun 09, 2009 3:50 pm

Da mislim da je Spirit u pravu, jer jedino ih Srbiji mogu prodati, a Hrvatskoj mogu ih samo donirati (jer bi svakako neko pokrenuo pitanje, kako sada ponovo platiti avione sto su nekad bili placeni zajednickim novcem). Inace Bogu hvala, da ovaj Grahovac vise ne uredjuje nasu vojsku, sada moze do mile volje da razoruzava vojsku Crne Gore.

p.s. ppuk. Istvan Kanas - Nek' mu je vecna slava !
[img]Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Istvan10[/img]

Poslednji izmenio SS74 dana Sre Jun 10, 2009 8:31 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://stef124.tripod.com
Spirit
Platoon commander
Platoon commander
Spirit

Broj poruka : 423
Datum upisa : 27.04.2007

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeUto Jun 09, 2009 10:20 pm

Svi smo videli sta je covek uradio VSCG... videli smo i kako su zavrsili crnogorski tenkovi, topovi, VOJNI BRODOVI i td. neka, bilo i ne ponovilo se!
Crnogorci sad igraju na kartu donacije vazduhoplova da bi poboljsali odnose sa Srbijom, koju su trenutno katastrofalni...
Hvala bogu, pa i hrvatski politicar pricaju ono sto narod zeli da cuje ali mislim da su sad stvarno preterali Smile

PS: Antone, video sam slican post na MP-u, mislim da je tvoj, u svakom slucaju bi i tamo odgovorio isto, samo su me malo banovali zbog rasprave sa moderatorom lol! lol! lol!
Nazad na vrh Ići dole
Anton
Gun loader
Gun loader
Anton

Broj poruka : 85
Datum upisa : 06.11.2007

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeSre Jun 10, 2009 1:26 am

Spirtit ja nisam clan MP, samo sam ga naso na taj sajt. A drugo ko zna? moze ce dati nama mozda ce dati vama, cemo vidjeti. I dakle nije potrebno da se ljutimo oko ovog vijest.

A drugo oni imaju da platit vojnu stetu( sto su crnogorci vec rekli javno, ali nemaju toliko novaca) onda to moze biti jedan od tih ponuda. A druga stvar crna gora jos hoce da ojaca svoj prijeteljstvo za HR isto, jel oni zaisto planiraju uc u nato i eu.
Nazad na vrh Ići dole
SS74
Administrator
SS74

Broj poruka : 559
Datum upisa : 01.02.2007

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeSre Jun 10, 2009 8:37 am

Niko ovde nije protiv boljih odnosa na relaciji C. Gora - Hrvatska, nego je ovo vise reakcija na novinarske "patke" kojih je i previse, a po pravilu kada su vojne teme u pitanju 80% clanaka nema veze sa mozgom, misleci na dnevnu stampu bilo koje drzave u regionu. Verujem da je tesko pitanje za Vladu C. Gore. kome eventualno predati te avione, pa me ne bi cudilo da na kraju i istrunu na Golubovcima.
Nazad na vrh Ići dole
http://stef124.tripod.com
Spirit
Platoon commander
Platoon commander
Spirit

Broj poruka : 423
Datum upisa : 27.04.2007

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitimeSre Jun 10, 2009 5:35 pm

Ma Crnogorci ovim pokusavaju da skrenu paznju na sebe... drugacije i ne mogu. Pomalo su mi smesni ali i bezobrazni u isto vreme. Ne mogu oni da igradju dvostruku igru, nama pricaju jedno, obecavaju kule i gradove, a onda cujes da nismo jedino kojima obecavaju.

U gore pomenutom tekstu pise da su avioni u dobrom stanju, sto je cista glupost, mozda su u malo boljem stanju od onih u BiH (RS), ti avioni bez remonta mogu da posluze samo kao eksponati u muzejima. Takodje se pominje i Zrakoplovno-remontni zavod, koji bi navodno remontovao te letilice, nesto sto nisu radili 20 godina... Svi znamo da je samo VRZ Moma nastavi da se bavi remontom ex.Yu (i SSSR) vazduhoplova.
Ali dobro, videcemo sta ce biti Smile
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska   Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Crna Gora nudi nam eskadrilu G-4 supergalebova- Hrvatska
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Srpski Oklop - forum :: Razno-
Skoči na: